dinsdag 27 augustus 2013

Kapsels door de jaren heen

                                Kapsels door de jaren heen


Sinds dat de mensheid bestaat, geeft een kapsel uitdrukking aan iemands persoonlijkheid. Door alle eeuwen heen zijn onze kapsels drastisch veranderd.

Van 1901 tot 2012 is er een verbazingwekkende variatie. Victoriaanse elegantie, langharige hippies, punk, rastafari of skinhead. Men kan ook zien dat vroeger de aristocraten en de vorsten de haarmode bepaalden, terwijl dat tegenwoordig de mode dat bepaald.In 1870 vond de Franse uitvinder Marcel Grateau een systeem uit met behulp van verhitte staven het haar te stylen. Hij maakt gebruik van een soort krultang die hij achterstevoren in het haar van de vrouw zette en creëerde zo een naturel look met krullen. De kapper die het eerste met permanent golf op de markt kwam in 1905 was Karl Nessler. Hij ontwikkelde een machine die werd verwarmd door elektrische weerstand. Hete rollers werden aan de haren bevestigd, met gewichten er aan, en vrouwen zaten soms wel meer dan 6 uur, voordat hun haren de krul erin hadden.




                                     
Het haar van de revolutie kwam pas na de eerste wereldoorlog. Vrouwen liepen rond met een kort kapsel, net tot over de oorlel geknipt. Het kapsel had verschillende varianten- Recht rond het hoofd, met golvend haar, met een pony of met een bloot voorhoofd. De mannen liepen rond met kort haar en een snor. Ze droegen een glad geschoren gezicht en kamden het haar flatscreen naar achteren.






Tussen 1920 en 1930 kwam er een technologische vooruitgang. De eerste föhn kwam op de markt en er kwam een verbetering in de permanent machines.De eerste föhn was zwaar en was gemaakt van zink en staal. Er bestond gevaar van elektrocutie als je in contact kwam met water. Later in de geschiedenis werden ze krachtiger en konden ook tot een vermogen van wel maximaal 2000 watt verwarmen. Permanent machines werden verbeterd door de Zwitserse Eugene Suter en de Spaanse Isodore Calvete.






Tussen 1930 en 1940 ontstond er een grote depressie en de gehele economie werd getroffen. Vrouwen kapsels werden meer natuurlijk, ook al was de permanent nog steeds de mode. Het haar werd langer gedragen en werd vaker op halslengte gemodelleerd.Er kwamen ook kleuren zoals het platinablonde haar van Jean Harlow. Na de tweede wereldoorlog veranderde veel in de haardracht. De beat muziek kwam op en mensen begonnen zich artistiek meer te ontwikkelen.Lange haren werden modern, de bakkebaarden kwamen in de mode en kapsels met een pony was zeer geliefd. Het kapsel van James Dean in die tijd, werd door jongeren veel gekopieerd. Marilyn Monroe, was de diva van de jaren 50 en Gina Lollobrigida het sekssymbool. Ander vrouwen zoals Audrey Hepburn droegen de haren kort en veroorzaakten een rage met haar donkerbruine korte haar.





Aan het eind van de jaren vijftig kwam het Elvis Presley kapsel, bakkebaarden, het haar naar achteren gekamd en een ducktail. het kapsel werd goedgekeurd door miljoenen mannen over de hele wereld. Veel fans van Elvis werden kwaad, toen hij zijn haar moest afscheren, bij de militaire dienst. Televisie won aan populariteit en de beelden werden steeds invloedrijker. Aan het eind van de jaren zestig kwam er een nieuwe revolutie in de mode en de kostuums, maar ook bij de kapsels. Veel protestdemonstraties kwamen op gang tegen moraal en ethiek. Kapsels en jurken werden meer liberaal. De hippietijd brak aan, de oorlog in Vietnam en de nucleaire wapens werden uitgevonden. Twiggy met haar korte scheiding aan de ene kant, glad achterover gekamd haar achter haar oren was een fenomeen.





De musical Hair toonde duidelijk alle hippie kapsels en de afro werd populair in musicals. Brigitte Bardot verscheen in Franse films en trok boeiend e aandacht van het mannelijke publiek met haar lange, sensuele haar. De Beatles verschenen met lange bakkebaarden, lang haar en een geknipte pony. Een nieuwe tijd van kapsels choqueerde de oudere generaties.


Bob Marley was een belangrijke figuur en bracht een nieuwe mode met zich mee.
Lange haren, rastakapsel en Bo Derek kwam op het beeldscherm met lichtblond haar.
De mannen liepen rond met lang haar en bakkebaarden en vrouwen met lange haren en zeer rechte permanenten. Farah Fawcett werd beroemd om haar gevederde kapsel. In de tachtiger jaren droegen de vrouwen big hair, verzorgd met gel of mousse, en gebruikten kleurstoffen om hun haren te kleuren. Blond, zwart, maar ook ongebruikelijke kleuren zoals blauw of felrood.


Punkkapsel´s, skinhead en de gotische kapsels kwamen op. Nekken werden kaalgeschoren met een lange pluk haar boven op het hoofd, de hanenkam. deze kapsels werden erg populair en werden ingezet om hun politieke en sociale mening te verkondigen.





Daarna kwam het Grunge kapsel, wat je kon zien bij de leider vande groep Nivana.Pure wanorde in het kapsel, ongewassen met flink gel of mousse erin. Kate Moss met haar dunne lichaam, bleke huid en donkere kringen onder de ogen. Jennifer Aniston met een kapsel dat nadehand haar naam zou krijgen. Het haar van de jaren negentig werd geverfd, maar de wortels van de haren kregen een

donkere tint.



Vanaf het tweede dellenium tot nu, id de variatie van stijlen zo breed, iedereen is vrij om te kiezen welk kapsel bij hem of haar past. je kiest je eigen kapsel voor je invidualiteit te benadrukken en alles is een persoonlijke keuze. Trendy, retro, klassiek of vrij.
Ter afsluiting het bekende lied van de de barbier van Sevillia

LE FIGARO

http://www.youtube.com/watch?v=LFt-iSxjmGs


Vandollum










Geen opmerkingen:

Een reactie posten