zondag 25 augustus 2013

Hoe wordt je een goede filosoof ?

Hoe wordt je een goede filosoof ?



Men kan er over filosoferen, daar laat ik iedereen vrij in.

Filosofen maken zich zelden druk om hoe ze er uit zien. Kleding is een bron van esthetisch plezier en ze maken bezwaar tegen te duur betaalde kleding. Er zijn echter kledingkeuzes die haaks staan op de filosofische geest. Filosofie is anti autoritair of filosofie erkent alleen de autoriteiten van rede, argumenten en bewijzen. De dubieuze autoriteit van menigte, religie, staat.

Veel filosofen van Socrates tot Russel hadden moeite met de wereldlijke autoriteiten. De intrige en fascinatie achter uniformen en verkleedpartijen, de paarse soutane van de bisschop, autoriteiten zijn fascistisch. Er gaat namelijk een ongelooflijke fetisj aantrekkingskracht uit van de hoeden van de elite tot de voetbal jersey en de rechtergewaden.

Een filosoof eet allerlei dingen, net als andere mensen. Hij heeft wel een sterke tendens naar vegetarisme door de invloed van Peter Singer. Hij vond dat vlees eten moreel verkeerd is.
Hij ontkent niet dat vlees een bron is van eiwitten en lekkernij maar vind dat het eten van vlees niet opweegt tegen het dierenleed wat er aan vanaf gaat en de kosten die er mee samenhangen.

Een filosoof drinkt alles maar heeft een voorkeur voor rode wijn en koffie. In Vino Veritas is een beroemde Latijnse uitdrukking toegeschreven aan de filosoof uit de Romeinse tijd Plinius de Oudere. Wijn is waarheid betekent het. De Australische filosoof John Bigelow maakte ooit de grap Caffeina Veritas, cafeïne is waarheid dus laat de koffie sappen maar lopen.

Een goede filosoof leest veel over filosofie. Je moet ongeveer 10.000 uur filosofisch lezen voordat je een beetje begrip kunt hebben voor de wereld van de filosofie. Je moet oefenen door een grote interactie aan te gaan met filosofische geesten en dat kan je het beste doen door het lezen van hun boeken. Er zijn de afgelopen decennia duizenden boeken gepubliceerd op het gebied van filosofie. Filosofische woordenboeken, handboeken, boeken voor begeleiders en studiegidsen.

Ze zijn ongelooflijk nuttig en vermakelijk. Mijn favorieten zijn Blackwell Companion van Simon Blackburn en de Stanford Encyclopedie van de Filosofie bewerkt door Edward Zalta.
Filosofie zou zich bezig houden werd mij verteld met waarheid, schoonheid en het Goede op de aarde Op dit moment in ons tijdperk lijkt me dit nutteloos. Vruchtbare grond voor filosofie is literatuur, politiek, geschiedenis en wetenschappen en natuurlijk actualiteiten. Media geweld, vrijheid van meningsuiting, economische crisis. Allemaal thema´s om over te filosoferen.

Filosofen weigeren een gesprek aan te gaan met wetenschappers, zelfs als het te maken heeft met hun expertise of interesse. Plato, Mills Nietzsche, dit is echt geen bullshit mensen. De geschiedenis van de filosofie is het verzet tegen bullshit. Socrates was tegen bullshit en hij was meedogenloos tegen dwazen die zichzelf autoriteit noemen.

In de filosofie kan je jezelf elke positie aanmeten. Zolang je maar een goed argument hebt, zoals bijvoorbeeld:

De wereld is slechts een deel van een oneindig aantal werelden
Niemand wil bewijzen zien van verlangens of geloof. Standpunten kunnen verdedigd worden met gezond verstand. Filosofen schieten nooit in de wind, ze werken hard en vinden altijd een goed argument. Wil je zelf filosofisch bezig zijn dan moet je jezelf vertrouwd maken met de standpunten en argumenten van grote filosofen uit het verleden.

Filosofie kan je gebruiken om met je vrienden te praten en met je vijanden.
Plato hield ook van worstelen dus dat zegt al genoeg. Argumenten zijn rationele afleidingen van conclusies. Ze staan centraal in de filosofie. Anderzijds zijn het krachtige ideeën hetzij mondeling of schriftelijk. Krachtige uitwisselingen staan altijd centraal in het achterhalen van de waarheid. Diegene die niet achter de waarheid staan, gaan alle argumenten uit de weg.

Diegene die beschuldigd worden van agressie willen hun overtuigingen voorkomen.
Indien je dus ingewikkeld praat kan het je begrip bevorderen.
Elke filosoof beweerd dat je van jezelf moet genieten en je zelf serieus moet nemen.
Filosofie zou niet bestaan en belangrijk zijn als we ons leven leven zonder verraden te worden en als we kunnen sterven zonder angst. Socrates en Voltaire weigerden hun waarden te compromitteren.
Veel filosofen zijn gestorven zonder angst en stierven na een filosofisch gesprek.

Ik strijd zelf elke dag tegen compromissen en ik moet de dood nog onder ogen zien.

Toch veroorzaakt filosofie al een bepaalde stijfheid bij mij in mijn ruggengraat




Geen opmerkingen:

Een reactie posten