maandag 26 augustus 2013

De soms mooie, waanzinnige lichaam piercings

De soms mooie, waanzinnige lichaam piercings


Een piercing is een uit het Engels afkomstige term voor het maken van een gaatje in de huid (of een ander oppervlakkig lichaamsdeel) om daardoor een (meestal metalen) voorwerp te steken.

In de oudheid werd piercing al gedaan zelfs bij mummies zijn piercings aangetroffen. Het aantal mensen met een piercing neemt toe en het straatbeeld raakt er aan gewend. Het begon met een paar gaatjes in de bovenrand van de oorschelp en nu anno 2013 worden ze overal geplaatst en dan ook nog de vreemdsoortige modellen. Ze zitten in de wenkbrauw, neus, oren, hoofdhuid, in de clitoris, eikel of balzak.



Het begint al met oorbellen op zeer jonge leeftijd. Dan worden ze ouder en dan hebben ze wel 8 oorbellen in ieder oor.

In India is het piercen van de neusvleugels erg populair, In Nederland nog niet zo erg maar het aantal groeit gestaag.









Daarna kwam de mode van de navelpiercing zo rond 1995. Meisjes lieten trots hun navelpiercing zien met een kort rokje en topje er boven op. Dan komt de tongpiercing zo rond 1999 die razend populair werd vooral bij jongeren. Het is stoer en hip en schijnt een toegevoegde waarde te hebben aan het seksleven.

Maar er zijn nog veel andere soorten piercings die sinds een aantal jaren populair zijn.


De Jestrum piercing is een verticale medusa, een piercing in de bovenlip.
De variatie er op is de labret, een piercing die vlak onder de lip wordt gedragen aan de onderkant of zijkant.
Veel mensen kiezen voor een labret knopje en anderen voor een staafje.
Je kan de labret ook oprekken dit gebeurt bij veel Afrikaanse stammen. Er wordt een snee in de onderlip gemaakt waarna er een dikke plug in wordt gebracht. Het gat kan opgerekt worden naar grotere maten.










De wang piercing is een piercing die door het kaak vlees gaat. Ze worden vaak in beide wangen geplaatst, vaak symmetrisch. De wenkbrauw piercing is een oppervlakte piercing die door de wenkbrauw gaat. Deze kwam op in de tijd van de punk. Dan is er de bridge piercing die door de huid van de neusbrug gaat. Hij staat beter bekend als Earl.




De septum piercing is een piercing door het neustussenschot.De piercing wordt vaak uitgevoerd met een naald van ongeveer 1,6 à 2,0 mm diameter. De piercing kan later verder gestretched worden tot meerdere millimeter.


Een tongpiercing is een piercing door de tong. De eenvoudigste, en meest voorkomende versie is een enkele piercing in het midden van de tong, maar meerdere piercings zijn ook mogelijk.



Een Monroe-piercing is een piercing in de lip die in de bovenlip wordt gepiercet en Marilyn Monroe´s schoonheidsvlek symboliseert.





Een medusa piercing is een piercing van de bovenlip die precies in het kuiltje in het midden van neus en bovenlip zit. Spiderbites en snakebites zijn piercings in de onder of bovenlip maar dan ver uit elkaar geplaatst. Dan is er nog de Helix die op het randje van de oorschelp wordt geplaatst. De piercing gaat door het kraakbeen van het oor, genaamd helix.


Een rookpiercing is een piercing die door de antihelix van het oor passeert.
Een rookpiercing is vaak pijnlijk, omdat er tweemaal door het kraakbeen gepiercet moet worden.
 
 
 
 
 
 
De zogenoemde snug piercing, of anti-helix piercing is een piercing die door de rand heengaat naast de helix.
Hij is aan de achterkant van het oor niet te zien, omdat hij door de gehele rand heengaat en maar 2 uiteinden heeft.
 
 
 
Een daith wordt in de diepste rand van het kraakbeen van het oor geplaatst.
Een conch is ook door de oorschelp en een industrial wordt in het oor aan de buitenste kraakbeen rand geplaatst.
 
 
 
 
 
 
 
Er zijn onnoemelijk veel sieraden die als piercings gebruikt kunnen worden. Een ringetje met een balletje er aan, een staafje emt een balletje er aan, het labret knopje en piercings voor grote piercingen.
 

Stretching is het Engelse woord voor het oprekken van piercing-gaatjes. Daarbij wordt het vlees rondom het gaatje beetje bij beetje opgerekt. Hierna kunnen er fraaie en opvallende pluggen of tunnels in worden geplaatst. De mogelijkheden tot oprekken verschillen per piercing. Over het algemeen geldt: hoe dieper de piercing in het vlees zit, hoe beter het rekbaar is. De oorlel is veruit het populairst om op te rekken. Deze kan eenvoudig en ook het verst worden opgerekt. In sommige gevallen kan dit tot meer dan tien centimeter. Stretching kan gedaan worden door allerlei hulpmiddelen. Door middel van tapers of de tape wrap methode. Oprekken gebeurt ook door er gewichten aan te hangen.

Er zijn behoorlijk veel beroemdheden die een piercing hebben.
Madonna heeft een neusvleugel piercing, Janet Jackson heeft haar neus en tepels gepiercet. Christina Aquilera heeft een labret door de neusvleugel en Noyonce heeft een prachtige navel piercing. Tommy Lee heeft de wenkbrauwen en de neus gepiercet en Kate Ryan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten